14 Ağustos 2013 Çarşamba

Zmbkpose ile yedek alınan Zimbra Open Source Edition'da geri yükleme

Daha önceki makalemde Zmbkpose ile Zimbra Open Source Edition online yedek alma işlemini anlatmıştım. Şimdi de aldığınız yedeği nasıl geri yükleyeceğinizi yazacağım.

Öncelikle aldığınz yedeğinizi geri yüklemek istediğinizde, bunu o anda çalışan hesap üstüne yapmak işinize gelmeyecektir. Çünkü yedek aldıktan sonra büyük ihtimalle hesap işlemeye devam etmiştir ve yeni mailler alıp göndermiştir. Bundan dolayı geri yüklemeyi aynı hesap üzerine yaparsanız yedeklemeden sonra olan tüm yazışmalar da kaybolacaktır.

Bu yüzden yedeklemeleri geri yüklemek için boş bir hesap açın. Ben böyle bir hesabı en başında açmıştım. Her full yedek aldığımda bu hesapta yedekleniyor. İçi boş olduğundan aslında bir şey ifade etmiyor. Sonradan bu hesabı açmak yerine hazırda tutmayı tercih ediyorum.

Örneğimizde bu hesabın adı backup@domainname.com olsun. Zmbkpose ile yedekleme yaptığınızda, örneğin full yedek aldığınızda, yedek aldığınız tarihi adında barındıran bir klasör içine tüm yedekleri alacaktır. full-20130320... şeklinde.

Şimdi yedeği geri döneceğimiz kullanıcının mail adresi user@domainname.com olsun, yedeği üzerine yazacağımız boş hesap ise backup@domainname.com olsun.

Zmbkpose uygulamasını zimbra kullanıcısı ile çalıştırmamız gerekiyor. Bunun için sırasıyla

Aşağıdaki komutla mail sunucumuzda yönetici olalım
# sudo su -

aşağıdaki komutla da Zimbra kullanıcısının oturumunada işlemlere başlayalım
# su - zimbra

Şimdi yedekleri aldığımız klasöre gelelim. Bu klasörde adı full- ile başlayan full yedeklerimiz ve bu yedeklerimizin kayıtlarının bulunduğu session.txt dosyamız olmalı.

Önce yedeği döneceğimiz tarihli klasöre girelim. Örneğin full-20130320 klasörüne girelim. Burada her kullanıcı için iki adet dosya göreceksiniz. Bunlar .ldiff ve .tgz uzantılı dosyalardır. .ldiff uzantılı dosya kullanıcının her türlü bilgisini tutarken, .tgz uzantılı dosya tüm mail, contact vb bilgileri tutar.

backup kulanıcısının tgz uzantılı dosyasını silelim.
# rm backup@domainname.com.tgz

user kullanıcısının tgz uzantılı dosyasının adını değiştirerek backup kullanıcısının tgz dosyası haline getirelim

#mv user@domainname.com.tgz backup@domainname.com.tgz

böylece user kullanıcısının tüm yedekleri backup kullanıcısına kopyalanmış oldu.

Şimdi session.txt dosyasının olduğu klasöre geri gelelim ve aşağıdaki komutu çalıştıralım.

# zmbkpose -r backup@domainname.com full-20120320

İşlem çalışmaya devam ederken backup kullanıcısının hesabına girip gözlemleyebilirsiniz. İşlem tamamlandığında user kullanıcısının yedekleri, backup kullanıcısına yüklenmiş olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder