30 Nisan 2013 Salı

PfSense LightSquid Oversize ve BigFile Limiti belirleme

PfSense üzerine Squid Proxy sunucusu kurduktan sonra, hat trafiğinizi raporlamak için Light Squid kurarsanız, varsayılan Oversize ve BigFiles limitlerinin çok küçük olduğunu (10 MByte ve 2 MByte) göreceksiniz.

Bu ayarları değiştirmek için yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir.

1. Öncelikle PfSense sunucunuza ssh ile bağlanmalısınız. Eğer sunucu konsoluna ulaşabiliyorsanız işlemlere konsoldan devam edebilirsiniz. Eğer konsol imkanınız bulunmuyorsa, önce PfSense web arayüzünde, menüden System > Advanced sekmesine gelip Secure Shell bölümünde "Enable Secure Shell" kutucuğunu işaretleyip kaydetmelisiniz. Bunu yaptıktan sonra herhangi bir ssh client ile bağlantı yapabilirsiniz.



2. SSH Client ile bağlandığınızda karşınıza konsol ekranı çıkacak. Burada 0-14 arası rakamlarla ifade edilmiş seçenekleri göreceksiniz. 8 ile Shell ekranına girelim.



3. LightSquid konfigürasyon dosyasını vi editörü ile açalım

# vi /usr/local/etc/lightsquid/lightsquid.cfg
Kullandığınız versiyona göre dosyanız şu yolda da olabilir. 
/usr/pbi/lightsquid-amd64/local/etc/lightsquid/lightsquid.cfg

4. Dosya içerisinde bigfilelimit ve oversize ayarlarını değiştirelim. Bigfilelimit için 100 MB, oversize için 500 MB kullandığımızı varsayarsak, değişiklik aşağıdaki gibi olacak.


#if url size exceed $bigfilelimit - add this file into report
$bigfilelimit        = 100*1024*1024;

#user maximum size per day limit (oversize)
$perusertrafficlimit = 500*1024*1024;

5. Kaydedip kapattığınızda bundan sonra yeni ayarlarınız geçerli olacaktır. Sunucu yeniden başladığında bu ayarların kaybolmaması için aynı değişikliği /usr/local/etc/lightsquid/lightsquid.cfg.dist dosyasında da yapmanız gerekiyor.
Kullandığınız versiyona göre dosyanız şu yolda da olabilir. 
/usr/pbi/lightsquid-amd64/local/etc/lightsquid/lightsquid.cfg

Bu dosyada tüm konfigürasyon ayarlarını bulabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder