29 Aralık 2013 Pazar

Blogunuzdaki download veya dış link tıklanma sayısını izlemek

Bir blogunuz var ve blogunuzun kullanım istatistiklerine detaylı olarak bakmak, dosyalarınızın indirilme sayılarını, verdiğiniz dış linklerin tıklanma istatistiklerini görmek istiyorsunuz.

Tabi ki ilk yapmanız gereken bir google analytics hesabını blogunuza bağlamak olmalı. Blogunuzun Ayarlar kısmındaki Diğer bölümünün en altında Analytics Web Property ID ile istatistikleri izlemeye başlayabilirsiniz.

Yalnız bunu yapmakla sadece sitenizin içerisindeki tıklanmaları izleyebilirsiniz. Başka sitelere verdiğiniz linkleri veya dosya indirmelerini takip etmek için Google Track Event metodunu kullanmanız gerekir. Bunun için blogunuzdan verdiğiniz linklerin onclick durumuna aşağıdaki kodu eklemelisiniz.

onclick="_gaq.push(['_trackEvent', 'CategoryName', 'ActionName', 'LabelName']);"

Bu işlemi yapmak için izleyeceğiniz yöntem şu şekilde.

1. Yazınızın içerisine bir lik verelim. Örneğin http://www.campandtravel.com

Not : Eğer bir web sitesi yazıp Link seçeneğine tıklarsanız, sistem otomatik olarak o web sitesinin linkini ekleyecek ve yukarıdaki pencereyi açmayacaktır. Pencereyi açmak için yazı üstüne tıklayıp change seçeneğini seçmelisiniz.

2. Siteye link verdikten sonra, sol üst köşede bulunan Compose/HTML seçeneklerinden HTML e tıkladığınızda, yazdığınız yazınınhtml karşılığını göreceksiniz. Burada link verdiğiniz satırı bulmalısınız. Benim örneğimde aramam gereken yer www.campandtravel.com olacak. Bu satırı bulduğumda aşağıdaki gibi bir kod göreceğim.

<a href="http://www.campandtravel.com/" target="_blank">http://www.campandtravel.com</a>

3. Bu satıra en başta bahsettiğim onclick satırını eklemelisiniz. <a yazısından sonra bunu ekleyebilirsiniz. Eklenmiş hali aşağıdaki gibi olacaktır.

<a onclick="_gaq.push(['_trackEvent', 'CategoryName', 'ActionName', 'LabelName']);" href="http://www.campandtravel.com/" target="_blank">http://www.campandtravel.com</a>

4. Eklediğiniz bu onclick satırında şu ayarları yapabiliyorsunuz.

CategoryName : Downloads, External, Videos vb. bu tıklamayı hangi kategoride takip etmek istediğiniz yazabilirsiniz.

ActionName : Click, Stop, Pause vb tıklandığında hangi işi yaptığını buraya yazabilirsiniz.

LabelName : Bu linke özel isim. Takip etmek istediğiniz isim. Örneğin deneme.zip, www.campandtravel.com gibi.

Bu durumda benim linkimin son hali aşağıdaki gibi olacak.

<a onclick="_gaq.push(['_trackEvent', 'External', 'Click', 'www.campandtravel.com']);" href="http://www.campandtravel.com/" target="_blank">http://www.campandtravel.com</a>

Yani, başka bir siteye verdiğim linklerin hepsinin kategorisine External yazacağım ve bu sayede toplamda ne kadar dış link tıklandığını göreceğim. Click ismi ise tıklanma işini söyleyecek. www.campandtravel.com ise bu tıklanmanın nereye olduğunu söylemiş olacak.

Bu işlemleri yaptığımızda, herhangi biri linke tıkladığında, Google Analytics hesabınızda bu tıklamayı takip edebileceksiniz. Durumu anlık test etmek için Google Analytics hesabınızda sitenizin istatistiklerine gelip, Real-Time bölümüne gelin ve aşağıdaki menüden Event sekmesini seçin.

Sitenizde linke tıklayın ve analytics tarafında sonucu görün. Alt kısımda External kategorisini göreceksiniz.



Aşağıda görünen External linkine tıkladığınızda ise hangi bağlantıya tıklandığını size gösterecek.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder