30 Mart 2013 Cumartesi

Zimbra sunucu bazında blacklist ve whitelist ekleme

Zimbra sunucusu kullanıyorsanız bildiğiniz gibi kullanıcı bazında whitelist ve blacklist oluşturabiliyorsunuz. Kullanıcı bazında bu işlem için, web arayüzünden kullanıcı olarak giriş yaptığınızda Preferences > Mail menüsünde alt tarafta bulunan Spam Mail Options kısmını kullanarak istediğiniz mail adresini girebilirsiniz. Burada iki bölüm göreceksiniz. Blok message from ve Allow message from.

Bu bölümlere veri girerken tam mail adresini girmek zorunda değilsiniz. Örneğin @alanadi.com alan adından gelen tüm mailleri engellemek için *@alanadi.com şeklinde veri girebilirsiniz.

Peki sunucu bazında bu işlemi nasıl yaparsınız.  Bunun için zimbra sunucumuzdaki /opt/zimbra/conf/spamassassin/local.cf dosyasını kullanacağız. local.cf dosyamızın içine whitelist ve blacklist kayıtlarımızı ekleyebiliriz. Bu dosyaya blacklist eklemek için blacklist_from kalıbını, whitelist eklemek için de whitelist_from kalıbını kullanacağız.

Bu kayıtları eklemeden önce kayıt seçeneklerinden  de bahsetmek istiyorum.

  1. Bir alan adından gelen tüm mailleri engellemek/izin vermek için *@alanadi.com şeklinde giriş yapabilirsiniz.
  2. Aynı isimle farklı alan adlarından gelen mailleri engellemek/izin vermek için kullanici@* şeklinde giriş yapabilirsiniz.
  3. Tüm mail adresinde geçen bir kelime üzerinden engellemek ya da izin vermek için *kelime* şeklinde giriş yapabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi istediğiniz şekilde kayıt girişi yapabilirsiniz. Bir kaç değişik örnek daha vermek gerekirse;

*bulten*@* : kullanıcı kısmında bulten kelimesi geçen her alan adı
*@alanadi.* : net, org vb her türlü alan adını kısıtlamak için
*@*kelime*.com : alan adında "kelime" geçen com uzantılı alan adları için.

Şimdi, ne tip girişler yapabileceğimizi gördüğümüze göre gelelim bu girişleri nasıl yapacağımıza.

Zimbra sunucumuza ssh ile bağlanalım. Zimbra kullanıcısının oturumuna girelim. Bunun için ;

"sudo su -" komutu ile root olalım. Daha sonra "su - zimbra" komutu ile zimbra kullanıcısının oturumuna girelim. Bu işlemi yaptığımızda zimbra kullanıcısının şifresini bilmemiz gerekmiyor.

Daha sonra bir editor yardımı ile local.cf dosyasını açalım. Ben vi kullandığım için aşağıdaki konutla dosyayı açıyorum.

# vi /opt/zimbra/conf/spamassassin/local.cf

Dosyanın en altına aşağıdaki komutlarla girişleri yapalım.

blacklist_from bulten@alanadi.com
blacklist_from *@alanadi.com
whitelist_from *@zimbra.com

İstediğiniz kayıtları girdikten sonra dosyayı kaydedip kapatalım ve antivirüs/antispam servisini aşağıdaki komutla yeniden başlatalım.

# zmamavisdctl restart

DİKKAT : Zimbra sunucusunu upgrade ettiğinizde bu dosya ilk haline geri döner. O yüzden upgrade işleminden önce girdiğiniz tüm kayıtların yedeğini almanız önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder