23 Ekim 2012 Salı

Disk yönetimi LVM (Logical Volume Manager) ile yapılan Vmware sanal sunucunun disk boyutunu arttırmak

Bu makalede disk yönetimi LVM (Logical Volume Manager) ile yapılan Vmware sanal sunucunuzun ihtiyaç durumunda disk boyutunu nasıl arttırabileceğinizi göstereceğim.

İlk yapmamız gereken şey sanal sunucumuzun VMware vSphere Client aracılığı ile diskini arttırmak. Arayüz aracılığı ile diskini arttırabilmeniz için iki önemli nokta var.

Birincisi diskinizi oluşturduğunuzda, disk tipi olarak Thin Provision seçmeniz gereklidir. İkincisi ise disk boyutunu arttırabilmek için kayıtlı tüm snapshotların silinmesi gerekir. Aksi takdirde aşağıdaki resimde görülen 40 GB lık kısım gri renkte olacak ve boyutu arttırmanıza izin vermeyecektir.


Ben boyutu 40 GB olan diskimin boyutunu 80 GB'a çıkaracağım. İlk yapmam gereken iş, Vmware sunucuma bağlanıp, diskini arttıracağım sanal sunucumu seçerek özelliklerine girip, disk boyutunu 40 GB tan 80 GB a çıkarmak. 80 GB yapıp tamam diyerek bu işi tamamlıyorum.

Artık sunucumun disk boyutu 80 GB. Sıra bu 80 GB alanın formatlanmamış halde duran kısmını formatlayarak varolan diskimin boyutunu arttırmak için kullanmaya geldi. Formatlanmamış alanı bulup formatlamak için ara bir program kullanacağım. Programın adı gparted.  Bu linke tıklayarak programın son versiyonunu indirebilirsiniz.

Programın iso dosyasını indirdikten sonra Vmware sunucu içerisine atalım. Bunun için VMware vSphere Client programında sunucunuzun üstüne tıkladıktan sonra (sanal makinanız değil vmware sunucunuz), sağ tarafta Summary sekmesine geçip, Storage kısmındaki diskinizin üzerine sağ tıklayarak Browse Datastore diyelim.



Bu şekilde Vmware sunucunuzun içerisine bir klasör açarak indirdiğiniz iso dosyasını buraya kopyalayabilirsiniz. Kopyalama tamamlanınca diskini arttıracağınız sanal sunucunuzun CDRom'una bu iso dosyasını takalım.

Bunun için sunucunun ayarlarına girip, CD/DVD Drive seçeneğine gelelim. Burada Device Type seçeneklerinden Datastore ISO File seçerek, Browse tuşuyla Vmware içine attığımız gparted iso dosyasını seçelim. "Connect at power on" seçeneğini işaretleyelim.



Daha sonra Options sekmesinde Boot Options'a gelip, sağ taraftan Force BIOS Setup ayarlarındaki "The next time the virtual machine boots, force entry into the BIOS setup screen" seçeneğini işaretleyelim. Bu sayede sunucumuzun BIOS'una girerek CD den başlaması için gereken ayarları yapacağız.


Tamam dedikten sonra sunucumuzu yeniden başlatalım. Açılırken BIOS ekranına girecek. Bunu görmek için VMware vSphere Client aracılığı ile makinanın konsoluna bağlanalım. Boot ayarlarından ilk CD den başlayacağına emin olduktan sonra ayarları kaydedip çıkalım.


Sunucunuz yeniden başladığında doğrudan gparted programını çalıştıracak ve karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek.


Bu ekranda "Default settings" seçeneğindeyken enter yaparak devam edelim. Sonra karışımıza çıkan ekranda "Don't touch keymap" seçeneğiyle devam edelim.


Karşımıza dil seçeneğini getirecek. Ben varsayılan değerle (33 : US English) ile devam ediyorum.


Daha sonra hangi modu kullanacağımızı soracak. Varsayılanda bırakarak (0) devam edelim.



Bundan sonra karşımıza bir arayğz çıkacak. Bu arayüzde arttırdığımız kadar olan diski "unallocated" olarak en altta göreceğiz. Ben toplamda 40 GB daha eklemiştim.


"unallocated" diskimizin üstine bir kez tıklayıp menüdeki "New" seçeneğini seçelim ve çıkan ekranda hiç bir değişiklik yapmadan Add diyelim.


Pencere kapandıktan sonra aktif olacak olan "Apply" tuşuna basarak yaptığımız değişiklikleri kaydedelim. Her şeyin başarıyla tamamlandığı bir ekran çıkacak. Close diyerek kapatalım.


Artık yeni oluşturduğumuz bölümümüzü göreceğiz. Eğer sizin disk yapınızda benim örneğimdeki ile aynı ise yeni bölüm sda3 olarak görünecek.


Bu programla olan işlemlerimizi tamamladık. şimdi exit diyerek sunucumuzu yeniden başlatalım. Yeniden başlatmadan önce tekrar gparted ile başlamaması için CD yi çıkarmamız veya BIOS'a yeniden girip Boot öncelik sıralamasını değiştirmemiz lazım. Ben CD yi çıkarmayı tercih ediyorum. Sanal sunucumun ayarlarına girerek CD/DVD Drive seçeneklerini ilk haline getiriyorum ve bundan sonra konsoldan gparted programında bulunan EXİT tuşu ile çıkıyorum.


Eklediğimiz diski formatlayarak bir bölüm oluşturmuş olduk. Şimdi sıra geldi bu bölümü varolan diskimize aktarmak. Sunucumuz yeniden başlayıp açıldıktan sonra fidisk -l komutu ile sda3 bölümümüzün göründüğünen emin olalım.


Daha sonra aşağıdaki komutu kullanarak oluşturduğumuz bölümü Fiziksel Bölüme çevirelim.

# pvcreate /dev/sda3

Daha sonra fiziksel bölümümüzü genişletme için aşağıdaki komutu kullanalım.

# vgextend VolumeGroupName /dev/sda3

buradaki VolumeGroupName yerine sizdeki değer bulmak için vgdisplay komutunu kullanın. Bu komut size VG Name i verecektir. Buradaki verilerden en altta disk için arttırabileceğiniz boyutu da görebilirsiniz.

Daha sonra mantıksal bölümü genişletmek için aşağıdaki komutu kullanalım.

# lvextend -L+#G /dev/VolumeGroupName/LogicalVolumeName

buradaki LogicalVolumeName yerine sizdeki değeri bulmak için lvdisplay komutunu kullanın. Yüksek ihtimalle "root" çıkacaktır. Yine buradaki # değeri diski arttıracağınız miktar olacaktır. Ben 40 yazdım. G gigabyte anlamındadır.

Daha sonra aşağıdaki komutu kullanalım.

# resize2fs /dev/VolumeGroupName/LogicalVolumeName

Bu komutla online olarak disk büyütme işlemi yapılacaktır. İşlem tamamlandıktan sonra df -h komutu ile yeni disk boyutunuzu kontrol edebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder